Baza Wiedzy Pielęgniarskiej Narzędzia Badawcze

Skale kliniczne w pracach dyplomowych z pielęgniarstwa: Barthel, Norton, VAS, Glasgow, AIS i MBI

AK
mgr Agnieszka Kondracka
Metodolog pielęgniarstwa & statystyk EBM
Aktualizacja: 5.02.2025 • 12 min czytania

Współczesna praktyka pielęgniarska oparta na faktach (Evidence-Based Nursing Practice) wymaga precyzyjnych, obiektywnych i powtarzalnych narzędzi pomiaru stanu biopsychospołecznego pacjenta. W polskich pracach dyplomowych — zarówno w kazuistyce licencjackiej (studium przypadku), jak i w badaniach ilościowych na studiach magisterskich — stosowanie standaryzowanych skal klinicznych oraz kwestionariuszy psychometrycznych jest bezwzględnym wymogiem standardów kształcenia Krajowej Rady Akredytacyjnej Szkół Pielęgniarek i Położnych (KRASzPiP).

Intuicyjne opisy w stylu „pacjent czuje się nieco lepiej” lub „ból jest średni” są dyskwalifikowane przez promotorów i recenzentów. W niniejszym kompendium mgr Agnieszka Kondracka szczegółowo omawia 6 najważniejszych skal medycznych, ich progi punktowe, interpretację kliniczną oraz zasady cytowania polskich adaptacji w bibliografii.


Standaryzowane skale oceny stanu chorego w kazuistyce licencjackiej

W pracy licencjackiej skale pomiarowe stanowią pomost pomiędzy wywiadem a diagnozą pielęgniarską (ICNP® / NANDA-I). Pozwalają one na obiektywne zakwalifikowanie pacjenta do odpowiedniego systemu pielęgnowania wg Dorothei Orem oraz na precyzyjną ewaluację efektów wdrożonych interwencji.

1. Skala Oceny Podstawowych Czynności Życia Codziennego (ADL) wg Barthel

Skala Barthel (Barthel Index) jest złotym standardem oceny sprawności funkcjonalnej i stopnia samodzielności pacjenta. Obejmuje 10 podstawowych czynności życiowych: spożywanie posiłków, przemieszczanie się z łóżka na krzesło, higiena osobista, korzystanie z toalety, kąpiel całego ciała, poruszanie się po powierzchniach płaskich, wchodzenie i schodzenie po schodach, ubieranie się i rozbieranie, kontrolowanie stolca oraz kontrolowanie moczu.

  • Zakres punktacji: 0 do 100 punktów (co 5 punktów).
  • Interpretacja kliniczna:
    • 0–20 punktów: Stan ciężki (pacjent całkowicie niesamodzielny, bezwzględna konieczność całodobowej opieki pielęgniarskiej; kwalifikacja do systemu całkowicie kompensacyjnego Orem oraz do zakładu opiekuńczo-leczniczego ZOL w ramach NFZ).
    • 25–85 punktów: Stan średniociężki (pacjent częściowo niesamodzielny, wymaga regularnej pomocy personelu i opiekunów; system częściowo kompensacyjny).
    • 90–100 punktów: Stan lekki / sprawność prawidłowa (pacjent samodzielny, wymaga ewentualnego nadzoru lub edukacji; system wspierająco-edukacyjny).
  • Zastosowanie w kazuistyce: Udar mózgu, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane (SM), stan po endoprotezoplastyce stawu biodrowego, pacjent geriatryczny.

2. Skala Ryzyka Rozwoju Odleżyn wg Norton

Jedno z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych narzędzi profilaktyki przeciwodleżynowej w polskich szpitalach. Ocenia 5 parametrów: stan fizyczny, stan psychiczny (świadomość), aktywność ruchową, stopień sprawności (poruszanie się) oraz kontrolę zwieraczy.

  • Zakres punktacji: 5 do 20 punktów (każdy parametr oceniany od 1 do 4 pkt).
  • Interpretacja kliniczna:
    • $\le 14$ punktów: Punkt odcięcia wskazujący na podwyższone ryzyko rozwoju odleżyn. Wymaga natychmiastowego wdrożenia karty profilaktyki przeciwodleżynowej, materaca zmiennociśnieniowego, zmiany pozycji co 2 godziny oraz preparatów ochronnych na skórę.
    • Alternatywne narzędzia w pracach: Skala Waterlow (bardziej szczegółowa, uwzględnia masę ciała, stan skóry, leki i płeć) oraz Skala Braden (szeroko stosowana w standardach międzynarodowych).

3. Skala Śpiączki Glasgow (Glasgow Coma Scale – GCS)

Opracowana przez Teasdale’a i Jennetta w 1974 r., stanowi podstawowe narzędzie ilościowej oceny poziomu przytomności i głębokości zaburzeń świadomości w neurologii, neurochirurgii i medycynie ratunkowej (SOR/OIT). Ocenia trzy reakcje:

  • Otwieranie oczu (E — Eye opening): 1–4 pkt.

  • Kontakt słowny (V — Verbal response): 1–5 pkt.

  • Reakcja ruchowa (M — Motor response): 1–6 pkt.

  • Zakres punktacji: 3 do 15 punktów.

  • Interpretacja kliniczna:

    • 15 punktów: Pełna przytomność i zorientowanie w czasie, miejscu i co do własnej osoby.
    • 13–14 punktów: Łagodne zaburzenia świadomości (stan podgorączkowy, wstrząśnienie mózgu, wczesna faza udaru).
    • 9–12 punktów: Umiarkowane zaburzenia przytomności (pacjent podsypiający, patologiczny kontakt słowny).
    • 3–8 punktów: Ciężkie zaburzenia przytomności / stan śpiączki (bezwzględne wskazanie do intubacji dotchawiczej i protezowania oddechu na OIT; $GCS \le 8$ to klasyczny kanon resuscytacyjny).

4. Skale Oceny Natężenia Bólu: VAS i NRS

Ocena bólu jako „piątego parametru życiowego” jest prawnym obowiązkiem personelu pielęgniarskiego w Polsce (zgodnie ze standardami akredytacyjnymi Ministerstwa Zdrowia):

  • Wizualna Skala Analogowa (VAS – Visual Analogue Scale): Odcinek o długości 100 mm (10 cm), na którym pacjent zaznacza punkt odpowiadający jego dolegliwościom od „brak bólu” (0 mm) do „najgorszy wyobrażalny ból” (100 mm).
  • Numeryczna Skala Oceny Bólu (NRS – Numerical Rating Scale): Skala 11-stopniowa (0–10), gdzie pacjent werbalnie wskazuje cyfrę określającą ból:
    • 0: Brak bólu.
    • 1–3: Ból łagodny (analgetyki nieopioidowe: paracetamol, NLPZ — I szczebel drabiny analgetycznej WHO).
    • 4–6: Ból umiarkowany (słabe opioidy: tramadol, kodeina — II szczebel WHO).
    • 7–10: Ból silny i nieznośny (silne opioidy: morfina, fentanyl, oksykodon — III szczebel WHO).

Psychometryczne kwestionariusze standaryzowane w pracach magisterskich

W badaniach magisterskich, gdzie analizuje się wpływ choroby przewlekłej lub warunków pracy na funkcjonowanie psychiczne, promotorzy wymagają użycia zwalidowanych polskich adaptacji kwestionariuszy psychometrycznych:

1. Skala Akceptacji Choroby (AIS – Acceptance of Illness Scale)

  • Autorzy adaptacji polskiej: Zygfryd Juczyński (Pracownia Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego).
  • Konstrukcja: 8 twierdzeń opisujących negatywne konsekwencje stanu zdrowia (ograniczenia, poczucie ciężaru, zależność od innych). Odpowiedzi na 5-stopniowej skali Likerta (od 1 — „zdecydowanie zgadzam się” do 5 — „zdecydowanie nie zgadzam się”).
  • Punktacja: 8 do 40 punktów.
  • Interpretacja: Im wyższy wynik, tym lepsza akceptacja własnej choroby i mniejszy dyskomfort psychiczny. Wynik poniżej 20 pkt wskazuje na brak adaptacji do sytuacji chorobowej i wymaga wsparcia psychologicznego.
  • Zastosowanie: Onkologia (rak piersi, jelita), kardiologia (po zawałach STEMI), diabetologia (stopa cukrzycowa), stomia jelitowa, łuszczyca.

2. Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego Maslach (MBI – Maslach Burnout Inventory)

Złoty standard w badaniach personelu pielęgniarskiego OIT, SOR, psychiatrii i hospicjów:

  • Autorzy: Christina Maslach, Susan E. Jackson; polska adaptacja: Tadeusz Pasikowski.
  • 3 Niezależne Wymiary Wypalenia:
    1. Wyczerpanie Emocjonalne (EE – Emotional Exhaustion): 9 pytań, poczucie nadmiernego obciążenia psychicznego i wyeksploatowania zasobów emocjonalnych.
    2. Depersonalizacja (DP – Depersonalization): 5 pytań, bezduszna, cyniczna i chłodna reakcja na pacjentów i współpracowników.
    3. Poczucie Dokonań Osobistych (PA – Personal Accomplishment): 8 pytań, ocena własnej kompetencji i satysfakcji z osiągnięć zawodowych (odwrócona punktacja).
  • Weryfikacja w SPSS: W pracy magisterskiej każdy wymiar analizuje się osobno! Błędem metodologicznym jest sumowanie wszystkich trzech podskal w jeden ogólny wskaźnik.

3. Kwestionariusz Zdrowia Pacjenta (PHQ-9) i Inwentarz Depresji Becka (BDI)

  • Służą do przesiewowej oceny nasilenia objawów depresyjnych u pacjentów hospitalizowanych (np. depresja poporodowa u położnic, depresja poudarowa).
  • Skala Becka (BDI): 21 pytań o nasileniu 0–3 pkt. Wynik: 0–11 (brak depresji), 12–19 (łagodna), 20–25 (umiarkowana), 26–63 (ciężka depresja).

Jak poprawnie cytować autorów adaptacji w bibliografii

Niedopuszczalne jest powoływanie się na skale kliniczne bez podania źródła ich walidacji w rozdziale metodologicznym oraz w spisie piśmiennictwa. Oto wzorce bibliograficzne dla najczęstszych narzędzi:

  1. Dla skal Juczyńskiego (AIS, SWLS, GSES):
    Juczyński Z. Narzędzia pomiaru w promocji i psychologii zdrowia. Wyd. 2. Warszawa: Pracownia Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego; 2009.
  2. Dla Skali Barthel:
    Mahoney FI, Barthel DW. Functional evaluation: the Barthel Index. Md State Med J. 1965;14:61-65.
  3. Dla Skali Glasgow (GCS):
    Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974;2(7872):81-84.
  4. Dla Kwestionariusza MBI:
    Maslach C, Jackson SE, Leiter MP. Maslach Burnout Inventory Manual. 4th ed. Menlo Park (CA): Mind Garden; 2016.

Prawidłowy dobór i interpretacja standaryzowanych skal gwarantuje, że praca dyplomowa spełnia najwyższe kryteria naukowe i zyskuje aprobatę komisji egzaminacyjnej.

Praktyczne Narzędzie Dydaktyczne

Skorzystaj z bezpłatnego narzędzia wzorcowego

Praktyczny szablon opracowany zgodnie z Evidence-Based Nursing i standardami polskich uczelni medycznych.

Otwórz materiał
Tematyka: #skale kliniczne #Barthel #VAS #Glasgow #skala Norton #AIS #MBI #narzędzia badawcze
Wsparcie eksperckie

Utknąłeś na tym etapie w swojej pracy?

Skonsultuj metodologię, ankietę, statystykę lub raport z JSA z mgr Agnieszką Kondracką. Bezpiecznie, zgodnie z prawem i standardami akademickimi.